Invata sa-ti identifici emotiile

Fii in contact cu tine si corpul tau. Corpul ne trimite mereu semnale despre felul in care ne simtim chiar daca nu constientizam. Conectarea minte trup se face prin vigilenta si spirit de observare. 

Acestea sunt menite sa ne aduca in prezent si sa constientizam emotiile.

Ce sunt emotiile?

Emotiile sunt reactii chimice care apar in corp si au o durata de pana la 3 minute. 

Ca raspuns al conexiunilor neuronale pornite din modelul de gandire, apar si reactiile hormonale. Hormonii ne formeaza starea de spirit.

Spre exemplu, o stare stresanta duce la producerea cortizolului si adrenalinei, lucru ce ne face mai agitati, intrand practic in modul de Lupta sau Fuga.

Cand suntem linistiti, se schimba si chimia hormonilor. Inhibitorii durerii, cum ar fi neurotransmitatorii: serotonina, dopamina sau oxitocina isi fac aparitia cand traim o stare de iubire sau bucurie.

Cu roata emotiilor poti sa identifici mai usor ce simti, mergand de la mare la mic.

Poti parcurge emotiile pe indelete de la primele simptome si manifestari, pana la centrul cercului unde ai emotiile primare: Manie, Dezgust, Tristete, Frica, Bucurie, Uimire, Disconfort.

Noteaza-ti pe o agenda cum te simti zi de zi si vezi care este predominanta.

Apoi noteaza-ti ce a declansat felul in care te-ai simtit si analizeaza ce iti produce acea stare.

Autoanaliza emotiilor ne antreneaza spiritul de observatie, iar prin exercitiu si tehnici de minfulness, putem sa ne aduce in prezent, sa lasam gandurile sa curga, fara sa devina emotii care ne hranesc negativ.