Plusurile și minusurile încrederii în sine scăzute vs încrederii în sine crescute

Minusurile încrederii scăzute în sine

Privarea de oportunități: Oamenii cu încredere scăzută în sine pot fi prea timizi sau neîncrezători în propriile lor abilități, ferindu-se de riscuri, ei nu vor profita de oportunități.

Probleme de relaționare: Persoanele cu încredere scăzută în sine pot avea probleme în a se conecta cu alții și a se bucura de relații sănătoase.

Stări de anxietate și depresie: Persoanele cu încredere scăzută în sine sunt mai susceptibile să sufere de anxietate și depresie, deoarece se concentrează adesea asupra propriilor lor deficiențe și eșecuri.

Probleme la locul de muncă: Încrederea scăzută în sine poate afecta performanța la locul de muncă și abilitatea de a progresa în carieră.

Probleme de sănătate: Stresul și anxietatea asociate cu încrederea scăzută în sine pot avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a unei persoane.

Simț de sine pierdut: Persoanele fără încredere în sine nu știu să pună granițe sănătoase și nici să se apere, pentru că nu știu pe cine protejează. Nu știu ce calități au și își văd mai mult defectele sau imperfecțiunile și tind să aibă complexe de inferioritate sau sindromul impostorului.

Plusurile încrederii scăzute în sine

Auto-reflecție: Persoanele cu încredere scăzută în sine sunt adesea mai conștiente de propriile lor gânduri și acțiuni, ceea ce le poate ajuta să se autocunoască și să își îmbunătățească comportamentul.

Empatie: Persoanele cu încredere scăzută în sine sunt adesea mai sensibile la nevoile celorlalți și mai înclinate să aibă o atitudine empatică față de ceilalți.

Realism: Persoanele cu încredere scăzută în sine sunt adesea mai realiste cu privire la propriile lor limite și slăbiciuni, ceea ce poate duce la o abordare mai sănătoasă a problemelor.

Modestie: Persoanele cu încredere scăzută în sine sunt adesea mai modeste și mai puțin inclinate să se lase pradă orgoliului sau aroganței.

Vigilență: Datorită anxietății și orientării înspre pericol, pot fi mai atente la la detalii. O persoană care este învățată să vadă pericolul, nu se va expune riscurilor, ci va cântări mai bine situația.

Capacitate de a învăța: Persoanele care tind să se retragă, au un simț de ascultare mai dezvoltat. Astfel, au șanse să asculte cu atenție, să învețe și să memoreze mai ușor.

Minusurile încrederii crescute în sine

Aroganță: Persoanele cu încredere prea mare în sine pot fi percepute ca fiind arogante, cu nasul pe sus, sau lipsite de empatie față de ceilalți.

Nepăsare față de alții: O încredere prea mare în sine poate face că o persoană să nu țină cont de sentimentele sau nevoile celorlalți si să fie egoiste.

Neprihănire: Persoanele cu încredere prea mare în sine pot fi nepregătite să învețe din greșeli sau să se schimbe, mergând pe drumul lor, cu opinii înguste.

Comportament riscant: O încredere prea mare în sine poate duce la comportamente riscante sau la luarea de decizii iraționale si pripite.

Dificultăți în relaționare: O încredere prea mare în sine poate pune in dificultate abilitatea unei persoane de a se conecta și de a colabora cu alții, deoarece ii va privi de sus pe ceilalti si nu le va da sanse sa se exprime.

Percepții deformate despre sine: Pot avea cultul personalității sau cred că sunt cei mai buni, renunțând la a învăț asau la a primi sfaturi. Mediul cu lingușitori le poate întări această percepție.

Plusurile încrederii crescute în sine

Abilitatea de a lua decizii: O încredere sănătoasă în sine ne poate ajuta să luăm decizii cu încredere și să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre.

Relații sănătoase: O încredere sănătoasă în sine ne poate ajuta să ne stabilim relații mai bune cu ceilalți, să ne exprimăm liber și să ne conectăm cu ușurință cu alții.

Împlinire personală: O încredere sănătoasă în sine ne poate ajuta să ne îndeplinim potențialul și să ne atingem obiectivele.

Stare de bine: O încredere sănătoasă în sine poate contribui la o stare generală mai bună de bine și la o mai mare satisfacție de viață.

Reziliență: O încredere sănătoasă în sine poate ne ajuta să fim mai rezilienți și să depășim mai ușor obstacolele și problemele cu care ne confruntăm.

Sănătate: Un corp sănătos are la bază o minte care crede în el. Cu cât există o încredere în propriile aptitudini, cu atât se eliberează hormonii fericirii, care reduc nivelul de cortizol.

Daca vrei sa afli mai multe, te astept cu o sedinta de consiliere psihologica online.

Lasă un răspuns