Copilul interior
Copilul interior este rezultatul traumelor noastre, a mecanismelor de autoaparare dobandite si a experientelor transformatoare, care ne-au facut sa supravietuim.
Aceasta instanta apare in viata de adult cand ne exprimam neajunsurile si nemultumirile la foc automat, fara sa constientizam ca nu adultul din noi raspunde asta, ci ca doar instanta de copil este ranita si i s-au declansat ranile trecutului.
Oamenii ne pot declansa rani vechi: teama de abandon, frica de a nu fi acceptat, impresia ca nu suntem suficient de buni, senzatia ca pentru a fi iubiti trebuie sa supracompensam, etc.
Copilul interior poate aparea si cand experimentam o stare de prezenta, cand privim lucrurile ca un copil curios, sau cand ne dam voie sa simtim spiritul ludic.
Copilul-umbra
Copilul-umbra este produsul felului in care am crescut. Daca ne-a lipsit afectiunea sau am crescut intr-un mediu rigid, ne-am dezvoltat un stil de afectiune anxios, adica un copil interior care are nevoie de reasigurare si se agata de relatie.
Daca parintii au fost absenti, copilul a invatat ca nu trebuie sa se ataseze, altfel va fi ranit, si a dezvoltat un atasament evitant.
Daca parintii au batut copilul sau a existat o violenta asupra lui, dupa care incercau sa ii impace alte nevoi, copilul a crescut cu un stil dezordonat. Adica cel care trebuia sa il protejeze, era de fapt si abuzatorul.
Cum ne definim propriul copil-umbra
- Noteaza-ti pe acest formular care erau trasaturile negative ale parintilor, tutorilor sau persoanelor care au avut grija de tine. Rezuma-te la 2, 3 persoane. Exemplu: rigid, absent, alcoolic, rece, anxios, depresiv, zgarcit, intolerant, inselator, etc.
- Scrie ce replici aveau cu impact negativ. Exemplu: „Nu esti bun de nimic”, „Altul cum poate si tu nu?”
- Noteaza-ti in interiorul copilului ce credinte au rezultat din ceea ce ti-au zis. Exemplu: sunt incapabil, nu ma vrea nimeni, nu am calitati, nu sunt dorit, etc
- Noteaza-ti emotiile resimtite cand auzeai aceste replici. Exemplu: tristete, furie, rusine, incapacitate fizica, neliniste, etc.
- Scrie ce comportament a rezultat din aceste credinte. Exemplu: Incerc sa supracomensez, ma jerfesc pentru altii, nu am incredere in mine, ma refugiez in viciul X, etc.
Copilul-lumina
Copilul-lumina este ceea ce am dobandit pe parcursul vietii si ce am desprins din copilarie. Inclusiv din momentele dificile, putem dezvolta calitati sau putem obtine anumite avantaje pe care nu le observam cand stam in postura de victima.
Calitatile copilului lumina sunt entuziasmul, capacitatea de a invata cu placere, focusarea, curiozitatea, starea de prezenta, spiritul creativ, spiritul ludic sau jucaus, capacitatea de a fi in armonie cu el, chiar si cand se stramba sau topaie.
Copilul lumina ne ajuta sa vedem aspectele pozitive chiar si cand altii ne deranjeaza. Daca avem un sef capricios, putem sa ne activam empatia si sa vedem ca asa a fost crescut, intr-un mediu rece. Daca se strica masina, avem sansa sa facem miscare, sa stam in natura sau sa ne oprim la copacul pe care-l vedeam pe jos.
Acest tip de gandire antrenata ne arata ca starea noastra nu depinde de cei din jurul nostru, ci de cat permitem noi sa ne influenteze dispozitia.
Cum ne definim propriul copil-lumina
- Noteaza-ti calitatile pozitive ale tutorilor: mama, tata, bunici, sau alte persoane care ti-au fost apropiate. Redu numarul la 2-3 persoane. Scrie ce au facut bine pentru tine sau in ce context i-ai perceput in regula. Exemplu: atent, afectiv, prezent, generos, empatic, iubitor cu animalele, pasiune pentru gradinarit, etc
- Scrie-ti valorile rezultate sau dobandite de-a lungul vietii. Spre exemplu daca te puneau sa inveti mult, poti pune studios, focusat, disciplinat.
- Gandeste-te ce puncte forte ai dezvoltat. Spre exemplu daca nu ai primit atentie de la parinti, ai invatat sa fii sociabil, empatic, ajutator cu animalele sau cei saraci, generos, talentat, creativ, descurcaret, ambitios, etc.
- Scrie ce emotii simti cand te gandesti la momentele pozitive care te-au antrenat sau format. Exemplu: bucurie, mandrie, incredere in sine, motivatie, etc
- In interiorul copilului scrie credintele dobandite din aceste experiente: pot fi dorit de persoanele potrivite si mature emotional, am calitati pentru a-i ajuta pe altii, am voie sa gresesc, merit fericire, merit sa fiu iubit, etc
- Noteaza-ti o serie de comportamente care te fac sa te simti fericit si conectat cu tine. Exemplu: statul cu copiii, timpul in natura, culesul de flori, plantatul, pictatul, cantatul, cititul, sportul, socializatul, etc.
Poti descarca si aceste 2 templateuri pentru fete.
Sursa biografica: Stephanie Stahl, Vindecarea copilului interior