Ce se intampla in terapia de cuplu?

De multe ori, relatia romantica poate fi cauza unor majore stari de stres si neliniste, iar prin terapia de cuplu, poti merge direct la cauza acestor probleme, dar si la reconciliere.

Nimeni nu vrea sa se desparta sau sa sufere, insa daca nu ne vindecam sau lucram la noi insine inainte sa intram intr-o relatie, dar si in timpul ei, tindem sa ne scurgem unul pe altul de energie.

Daca avem un partener, nu inseamna ca el ne va pansa toate ranile si pe el cade responsabilitatea de a ne iubi. Trebuie intai sa invatam sa ne acceptam, sa gasim solutii personale si sa cerem ajutor sau o a doua opinie partenerului cand e cazul. Daca asteptam sa fim vesnic salvati, relatia va fi una istovitoare.

Replica populara: “N-am chef sa merg la terapie sa-i povestesc ce s-a intamplat.”

In terapia de cuplu nu mergi ca sa povestesti cu psihologul sau consilierul, ci mergi ca sa inveti cum sa vorbesti cu partenerul in asa fel incat sa va intelegeti. Consilierul psihologic este un mediator care pune intrebarile cheie si va ajuta sa ajungeti la esenta, si sa gasiti limbajul comun al iubirii pentru a avea o relatie mai sanatoasa. Terapia de cuplu nu este o “spovedanie”, ci este o analiza a relatiei romantice, a tiparelor de gandire insamantate la fiecare individ in parte si mai apoi restructurarea unor modele comportamentale sanatoase, in care ambii parteneri sa se simta vazuti si auziti.

Cand stiu ca am nevoie de terapie de cuplu?

Ca si mersul la stomatolog, daca te prezinti cand deja 90% din dinte e avariat, sansele de reabilitare sunt foarte scazute. Discutatul cu un consilier psihologic poate veni si ca o metoda de preventie, si ca un check-up sau o verificare, dar si pentru o impacare. Din pacate, unii oameni aleg sa discute in ultimul ceas, cand dauna emotionala este foarte puternica si ranile partenerilor au fost sapate si mai adanc, in loc sa fie pansate.

Daca speri la o schimbare a partenerului cand consideri tu si cu asta sa se schimbe toata relatia, atunci ai asteptari nerealiste despre terapie si despre partener.

Din fericire, sedintele consilier de cuplu se pot face si cand a exact una dintre cele mai mari traume: inselatul.

In cartea sa: Regandirea infidelitatii, Esther Perel vorbeste despre o a doua casatorie intre aceeasi parteneri. Inselatul poate sa duca la o ruptura definitiva, sau poate fi un motiv de analiza si intelegere a nevoilor ambilor parteneri. Daca cei doi lucreaza la relatie si la implinirea dorintelor celuilalt, in asa fel incat sa nu se epuizeze, exista sanse sa simti ca ai o relatie noua, chiar cu acelasi om.

Pe scurt, poti apela la terapie cand ai nelinisti, dubii, simti ca aveti subiecte nediscutate, unele conflicte cu baza comportamentala, sau cand va simtiti neintelesi de partenerul de viata.

Ce se intampla intr-o sedinta de consiliere de cuplu

Fie ca e o terapie online, sau una live, terapeutul va sta in fata voastra, iar voi veti avea acea pernuta a vorbirii. Ca sa nu ne suprapunem, cel care va lua perna, va vorbi. Este si o metoda de confort si un semnal discret ca vrem sa comunicam.

1. Incepem cu problema curenta- ce va supara, care este motivul sau care sunt cauzele conflictuale, ori ce anume va tensioneaza

2. Ce teluri aveti privitoare la relatie- aici vom vedea ce spera fiecare si care sunt nevoile lui si vom vedea cum se pot imbina daca sunt teluri diferite. Vom discuta despre negociere si intelegerea consensuala.

3. Vom vedea mai apoi cum a decurs relatia pe parcurs si cum se simte fiecare in ea. Chiar daca uneori credem ca suntem ok in cuplu, partenerul nu se poate simti la fel ca noi. Sunt oameni care-s in regula individual, iar dupa ce intra in relatii sa fie supti de energie si tristi, sau sunt persoane care-s foarte triste singure, si in cuplu sa aiba o energie placuta si sanatoase. Felul in care ne simtim fizic e si reflectia starii emotionale.

4. Vom vedea cauza individuala. Fiecare dintre noi are un narativ intern, care este individual. Felul in care ne spunem povestile este felul in care ne croim realitatea. Spre exemplu, daca o persoana vine dintr-un mediu abuziv, cu o familia absenta, va cauta subconstient acest tipar de relatie, din cauza tiparelor de gandire insamantate mental in perioada copilariei.

5. Vom descoperi limbajul iubirii. Oamenii isi manifesta iubirea diferit. Daca pentru un partener il incanta cadourile, pe celalalt il poate fericit timpul petrecut impreuna. Ceea ce ne face fericiti pe noi, nu ii face neaparat impliniti si pe ceilalti.

6. Veti invata sa comunicati nevoile voastre si care sunt granitele. Granitele in cuplu pot fi sanatoase, mai ales cand suntem genul de oameni care ofera. Cel care cere nu stie limitele noastre, de aia e bine sa le comunicam.

7. Inveti ca a fi vulnerabil nu inseamna a fi slab. Faptul ca plangem sau ne zicem dorintele afective nu ne face slabi. Ignorarea emotiilor si blocarea lor in mintea noastra, in schimb, ne slabeste increderea in sine si abilitatea de a ne mobiliza si crede in noi insine.

8. Inveti cum sa balansezi energiile din cuplu si sa ai o energie de cuplu sanatoasa. Cuplul este o entitate aparte, care ne arata dinamica dintre parteneri si nivelul de maturitate emotionala a acestora.

Prin terapie, afli care sunt tehnicile de observare si auto-observare pentru a stopa vechile tipare comportamentale care erau nocive.

Terapia de cuplu nu inlocuieste terapia individuala. Lucrul la propria persoana nu dispare cand intram intr-o relatie.

Pentru programari la sedinte de consiliere de cuplu, imi poti scrie pe pagina Pastila de cap.

Lasă un răspuns